Reablement

Wat is reablement?

Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden. Zoals ze dat zelf willen.

We laten ons hierbij inspireren door het reablement gedachtegoed zoals dat op meerdere plekken in de wereld al wordt toegepast. Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden. Zoals ze dat zelf willen. Dit vraagt een andere houding van iedereen rondom de oudere: thuis, in de wijk en in het ziekenhuis. Het vraagt om heel goed te luisteren, waarbij je de vraag ziet door de ogen van de oudere. En dat je iemand ‘re-ablet’: iemand helpt zijn eigen leven te leiden.

  • We nemen niet over wat mensen zelf kunnen
  • We helpen mensen te herwinnen wat ze niet meer kunnen
  • En we zorgen samen voor een oplossing voor dat wat overblijft

Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp (een van de directeuren van de Vereniging Reable Nederland) ziet in deze andere manier van werken een oplossing om de ouderenzorg in Nederland meer passend en beter houdbaar te maken. Reablement is al meer dan 20 jaar een begrip in verschillende landen, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Scandinavische landen

Meer weten over reablement?
Over reablement wordt steeds meer geschreven. Het boek Reablement in long-term care for older people. International perspectives and future directions is een aanrader. Het eerste hoofdstuk kun je gratis lezen.

Het onderzoeksrapport Een goede dag op eigen kracht is een beschrijvend en praktijkgericht onderzoek naar reablement. Het onderzoek is gepubliceerd in december 2022.

Lid worden

Wil je als organisatie echt een verandering bewerkstelligen in de ouderenzorg? Word dan lid! Binnen de vereniging vind je een groep van bevlogen zielsverwanten en de gelegenheid om niet alleen over reablement te praten maar het ook daadwerkelijk te doen.